të ngjashme midis miqve po evoluojnë më shpejt se gjenet e tjera

Gjenet

të ngjashme midis miqve po evoluojnë më shpejt se gjenet e tjera

Sidoqoftë, autorët thonë se biologjia themelore ka të ngjarë të shkojë më larg se kaq, dhe studimet e mëtejshme do të tregojnë se një numër mekanizmash janë të përfshirë, duke punuar së bashku dhe paralelisht. Gjenet

të ngjashme midis miqve po evoluojnë më shpejt se gjenet e tjera

Një tjetër konstatim befasues ishte se gjenet që duket se janë më të ngjashme midis miqve duket se po evoluojnë më shpejt se gjenet që nuk janë. Ndoshta kjo shpjegon pse evolucioni njerëzor duket se ka shkuar më shpejt në 30,000 vitet e fundit sesa më parë për këtë. Mjedisi shoqëror gjithashtu mund të jetë një arsye, thonë autorët.

Prof. Christakis thotë se studimi gjithashtu mbështet idenë se njerëzit janë "metagjenë", domethënë, përshtatja jonë për të mbijetuar varet jo vetëm nga gjenet tona, por ajo e organizmave miqësorë brenda nesh (mikrobet tona të zorrëve tona , për shembull) dhe rreth nesh, siç janë gjenet e miqve tanë.

Fondet nga Instituti Kombëtar i Plakjes dhe Instituti Kombëtar për Shkencat e Përgjithshme Mjekësore ndihmuan në financimin e studimit.

Ndërkohë, lajmet mjekësore sot mësuan kohët e fundit për një studim tjetër gjenetik befasues, ku studiuesit kanë zhvilluar një algoritëm kompjuterik që mund të diagnostikojë çrregullime të rralla gjenetike nga fotografitë e fëmijëve.

  • Biologji/Biokimi

Studimi: Si marihuana shkakton paranojë

Në atë që konsiderohet studimi më i madh dhe më i thelluar i efekteve të përbërësit kryesor në marihuanë, studiuesit thonë se ata kanë identifikuar faktorët psikologjikë që mund të çojnë në Ndjenjat e paranojës midis përdoruesve të drogës.

Ekipi i hulumtimit, i udhëhequr nga Prof. Daniel Freeman i Universitetit të Oksfordit në Mbretërinë e Bashkuar, kohët e fundit botoi gjetjet e tyre në revistën Schizophrenia Buletini.

Marijuana, e njohur edhe si kanabis, është një ilaç që prodhohet nga bimët kanabis sativa ose kanabis indica. Përbërësi kryesor aktiv në marihuana është Delta-9-tetrahidrocannabinol (THC), i cili është përgjegjës për shumicën e efekteve psikologjike të drogës, siç janë halucinacionet dhe mashtrimet.

Hulumtimi i kaluar ka treguar që përdorimi i marihuanës mund të shkaktojë paranojë – të cilën Prof. Freeman e përshkruan si "mendim të tepërt se njerëzit e tjerë po përpiqen të na dëmtojnë".

"veryshtë shumë e zakonshme sepse në jetën tonë të përditshme duhet të peshojmë nëse të besojmë apo mosbesim, dhe kur e kuptojmë-kjo është paranojë," shpjegon ai. " Shumë njerëz kanë disa mendime paranojake, dhe disa njerëz kanë shumë mendime paranojake. "

Për studimin, Prof. Freeman dhe kolegët testuan efektet e THC në 121 pjesëmarrës të moshës 21-50 vjeç për të parë nëse kompleksi shkakton ndjenjat paranojake dhe si e bën këtë. Të gjithë pjesëmarrësit kishin përdorur kanabis të paktën një herë më parë dhe nuk kishin histori të kushteve të shëndetit mendor.

Dy të tretat e pjesëmarrësve u injektuan me THC në një dozë ekuivalente me një bashkim të fortë, ndërsa një e treta e pjesëmarrësve u injektuan me një placebo. Studiuesit vërejnë se ata zgjodhën të injektojnë pjesëmarrësit me kompleksin pasi siguroi që të gjithë kishin nivele të ngjashme të THC në rrjedhën e tyre të gjakut. Studiuesit raportojnë se efektet e THC tek pjesëmarrësit zgjatën për 90 minuta.

THC shkakton ndjenjat negative dhe ndryshimet në perceptimin që shkaktojnë paranojën ‘

Rezultatet e studimit zbuluan se në mesin e pjesëmarrësve që ishin injektuar me THC, rreth 50% raportuan mendime paranojake, krahasuar me 30% e pjesëmarrësve që morën placebo. Studiuesit vërejnë se ndërsa kompleksi la rrjedhën e gjakut, ndjenjat e paranojës zvogëloheshin.

Ekipi zbuloi se THC gjithashtu shkaktoi ankth, shqetësim, humor të zvogëluar, mendime negative për veten, ndryshime në perceptim – përfshirë raportin e zhurmave më të larta dhe reve që ishin më të ndritshme – dhe ndryshuan perceptimin e tyre për kohën. Duke përdorur një analizë statistikore, studiuesit zbuluan se mund të jenë këto ndjenja negative dhe ndryshime në perceptimin që shkaktojnë ndjenja paranojake midis përdoruesve të marihuanës.

Ekipi thotë se gjetjet e tyre jo vetëm që "shumë bindshëm" tregojnë se kanabisi mund të shkaktojë paranojë afatshkurtër në disa përdorues, por ato gjithashtu mund të shpjegojnë se si mendja jonë inkurajon ndjenjat paranojake.

"Paranoja ka të ngjarë të ndodhë kur shqetësohemi, mendojmë negativisht për veten tonë dhe përjetojmë ndryshime shqetësuese në perceptimet tona," thotë Prof. Freeman, duke shtuar:

"Studimi identifikon Një numër mënyrash shumë të besueshme në të cilat mendja jonë promovon frikën paranojake. Shqetësimi zvogëlon pikëpamjen tonë për botën dhe na bën të përqëndrohemi në kërcënimin e perceptuar. Të mendosh se jemi inferiorë do të thotë që ndihemi të prekshëm nga dëmtimi. Vetëm dallime të vogla në perceptimin tonë mund të na bëjnë të ndiejmë se diçka e çuditshme dhe madje e frikshme po ndodh. "

ai vëren se megjithëse studimi – i financuar nga Këshilli i Kërkimit Mjekësor në Mbretërinë e Bashkuar – ofron më shumë informacione rreth efekteve të menjëhershme që mund të ketë marihuana, nuk i shikon efektet e varësisë nga kanabisi dhe për këtë arsye "nuk mban domosdoshmërisht Implikimet për policimin, sistemin e drejtësisë penale ose legjislacionin. "

"Implikimi është se zvogëlimi i kohës së kaluar duke u përshkuar, duke qenë më i sigurt në veten tonë, dhe jo duke katastrofuar kur ndodhin shqetësime të pazakonta perceptuese do të jenë me të gjitha gjasat të zvogëlojnë paranojën," shton Prof. Freeman.

Ky hulumtim është më i fundit në një linjë studimesh që zbulojnë implikime të mundshme negative të përdorimit të marihuanës. Në fillim të këtij viti, Medical News raportoi sot për një studim duke sugjeruar që përdorimi i marihuanës mund të rrisë mundësinë e problemeve të gjumit, ndërsa një studim tjetër i botuar në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës lidh përdorimin e kanabisit me komplikimet kardiovaskulare dhe vdekjen.

  • Shëndeti mendor
  • Alkooli/varësia/ilaçet e paligjshme
  • Psikologjia/Psikiatria

Studimi

identifikon faktorët që mund të ‘parashikojnë ndërprerjen e duhanit në adoleshencë’

Në SH.B.A., më shumë se 3,200 njerëz nën moshën 18 vjeç pinë cigaren e tyre të parë çdo ditë. Por hulumtimi i ri, botuar në revistën Cancer Epidemiology, biomarkers & amp; Parandalimi, ka identifikuar një seri faktorësh midis duhanpirësve të rinj të adoleshentëve që mund të përdoren për të përcaktuar mundësinë e tyre për të lënë zakonin.

Pirja e duhanit adoleshent mbetet një shqetësim kryesor në SH.B.A. Vlerësohet se nëse pirja e duhanit midis nën-18-të vazhdon me normën e tij aktuale, 5.6 milion të rinj amerikanë do të vdesin para kohe nga një sëmundje e lidhur me pirjen e duhanit.

Ekipi i Kërkimit, përfshirë Jennifer O’Loughlin, PhD, i Departamentit të Mjekësisë Sociale dhe Parandaluese në Universitetin e Montrealit në Kanada, vëren se shumë pak studime kanë identifikuar faktorë që mund të pengojnë duhanpirësit e adoleshentëve nga vazhdimi zakoni.

Në fakt, hulumtimet e mëparshme kanë sugjeruar që mjetet për të dekurajuar pirjen e duhanit nuk funksionojnë për adoleshentët. Vitin e kaluar, Medical News sot raportoi për një studim të botuar në revistën Duhan Control, i cili zbuloi se paralajmërimet shëndetësore për paketat e cigareve kanë pak ndikim tek adoleshentët.

Studiuesit e këtij studimi të fundit përcaktuan të hetojnë nëse ata mund të përcaktojnë ndonjë faktor që mund të përdoret për të krijuar ndërhyrje të parandalimit të duhanit ose ndërprerje për adoleshentët.

Zakonet e shëndetshme të Familjes Ndihmojnë adoleshentët për të ndaluar pirjen e duhanit ‘

Ekipi vlerësoi ekspozimin e duhanit të 1,293 të rinjve të moshës 12 ose 13 vjeç, të cilët ishin pjesë e varësisë nga nikotina në adoleshencë (NDIT) . Nga këto, u përfshinë 706 (262 djem dhe 444 vajza) të cilët raportuan fillimin e pirjes së duhanit në fillimin e studimit ose gjatë studimit u përfshinë, dhe 620 u përfshinë në rezultatet përfundimtare.

Pjesëmarrësve u kërkohej të plotësonin pyetësorët në fillim të studimit, dhe u morën matjet e ndryshme të trupit të subjekteve. Ky informacion u mblodh çdo 3 muaj për 5 vjet.

e pjesëmarrësve, 43% thanë se prindërit e tyre pinë duhan, 78% thanë se shpesh panë mësues ose staf tjetër të shkollës, ndërsa 87% thanë se kishin miq që pinë duhan.

Në përgjithësi, 40% e pjesëmarrësve ndaluan pirjen e duhanit gjatë periudhës vijuese. Ndalimi i pirjes së duhanit u varydex prodhues përcaktua si pirja e duhanit për një minimum prej katër cikleve vijuese të njëpasnjëshme brenda një viti.

Nga ata që pinë duhan të paktën herë pas here, studiuesit zbuluan se djemtë kishin 80% më shumë të ngjarë të ndalonin pirjen e duhanit sesa vajzat, ndërsa adoleshentët më të vjetër kishin 30% më shumë të ngjarë të ndalonin pirjen e duhanit sesa adoleshentët e rinj.

Ekipi zbuloi se subjektet që thanë se paralajmërimet shëndetësore për paketat e cigareve i bënë ata të kishin frikë të pinin duhan, kishin 44% më shumë të ngjarë të linin zakonin sesa ata që nuk ishin të ndikuar nga paralajmërimet shëndetësore. Për më tepër, adoleshentët që morën pjesë në sportet e ekipit kishin 40% më shumë të ngjarë të ndalonin pirjen e duhanit, krahasuar me ata që nuk morën pjesë në sportet e ekipit.

Rezultatet e studimit zbuluan gjithashtu se adoleshentët që raportuan stresin familjar, shqetësimet për peshën, ishin mbipesha, përdorimi i paligjshëm i drogës, toleranca më e lartë ndaj tymit të cigareve dhe dëshirat e cigareve kishin 10-30% më pak të ngjarë të ndalonin pirjen e duhanit.

Duke komentuar gjetjet e ekipit, O’Loughlin thotë:

"Në përgjithësi, këto rezultate mbështesin që zakonet e shëndetshme familjare, të cilat përfshijnë pirjen e duhanit si normë, si dhe shkëmbim dhe funksionim pozitiv,, do të ndihmojë duhanpirësit rishtar të ndërpresin pirjen e duhanit. Prindërit

që pinë duhan duhet të kuptojnë efektet e pirjes së duhanit të tyre tek fëmijët e tyre, dhe familjet duhet të punojnë së bashku ose me profesionistë për të identifikuar dhe zvogëluar burimet e stresit familjar. Prindërit duhet të angazhojnë fëmijët e tyre në sport dhe aktivitete të tjera të shëndetshme. "

O’Loughlin shton se është e rëndësishme që hulumtimi i mëtutjeshëm të përcaktojë më mirë faktorët që inkurajojnë vajzat të ndalojnë pirjen e duhanit në krahasim me djemtë, kështu që mund të zhvillohen ndërhyrje specifike për gjininë.

Ekipi tani planifikon të krijojë një mjet shqyrtimi, të quajtur një nomogram, për të cilin ata thonë se do t’i ndihmojë mjekët të identifikojnë të rinjtë që ka të ngjarë të kenë nevojë për ndihmë për ndërprerjen e duhanit.

Vitin e kaluar, Medical News raportoi sot për një studim të studiuesve në Shkollën e Shërbimeve të Shëndetit dhe Shëndetit Publik të Universitetit George Washington, i cili zbuloi se ecja për 20 minuta çdo ditë mund të ndihmojë adoleshentët të braktisin pirjen e duhanit.

  • Pediatria/Shëndeti i Fëmijëve
  • Kujdesi parësor
  • Pirja e duhanit/Pirja e duhanit

Studimi

i rezistencës ndaj drogës në bakteret e tokës mund të ndihmojë në mposhtjen ndajnë ato.

Aftësia e baktereve për të shkëmbyer gjenet dihet se është një forcë e rëndësishme lëvizëse në rritjen e superbugs – mikrobe që po bëhen gjithnjë e më rezistente ndaj ilaçeve të dizajnuara për t’i vrarë ato. Rritja e Superbugs paraqet një kërcënim serioz për shëndetin publik global. Organizata Botërore e Shëndetit kohët e fundit paralajmëroi se infeksionet e zakonshme mund të bëhen vrasës nëse nuk veprojmë tani.

Sipas një raporti të fundit të kërcënimit nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, rreth 2 milion amerikanë çdo vit infektohen me baktere rezistente ndaj ilaçeve, dhe të paktën 23,000 vdesin si rezultat i infeksioneve të tilla. Shumë më tepër vdesin nga kushte të tjera që u bënë të ndërlikuara për shkak të infeksionit rezistent ndaj drogës. Rezistenca ndaj antibiotikëve

tani përbën 20 miliardë dollarë të kostove vjetore të kujdesit shëndetësor dhe 8 milion ditë shtesë të trajtimit spitalor në SH.B.A.

Bakteret e tokës kanë një armaturë të madhe të gjeneve rezistente ndaj antibiotikëve

pra është alarmante të zbulohen se bakteret që jetojnë natyrshëm në tokë kanë një armaturë të madhe të gjeneve për të luftuar antibiotikët. Por një studim i ri i udhëhequr nga Shkolla e Mjekësisë në Universitetin e Uashingtonit (WUSTL) në St. Louis, MO, dhe botuar në revistën Nature, zbulon se kjo armaturë e madhe nuk është e gatshme të kontribuojë në rezistencën e antibiotikëve në bakteret infektive.

Autori i Lartë Gautam Dantas, Asistent Profesor i Patologjisë dhe Imunologjisë në Wustl, shpreson duke studiuar mungesën befasuese të ndarjes së gjeneve rezistente ndaj drogës në bakteret e tokës, ata mund të gjejnë mënyra për të zvogëluar ndarjen e gjeneve në bakteret infektive, Dhe gjithashtu, siç shpjegon ai:

“Bakteret e tokës kanë strategji për të luftuar antibiotikët për të cilët ne vetëm po fillojmë të mësojmë. Ne duhet të sigurohemi që gjenet që i bëjnë këto strategji të mundshme të mos ndahen me baktere infektive, sepse ato mund ta bëjnë problemin e infeksioneve rezistente ndaj drogës shumë më keq. "

Shumica e ilaçeve të përdorura për të luftuar infeksionin sot vijnë nga mikrobet e tokës. Për shembull penicilina, antibiotiku i parë i suksesshëm, buron nga kërpudhat e tokës penicillium.

Por për fat të keq, përdorimi i gjerë i penicilinës dhe ilaçeve të tjera antimikrobike ka nxitur bakteret të evoluojnë mënyra për t’i rezistuar atyre.

gjenet e rezistencës në bakteret e tokës "jo të gatshëm" për ndarjen me patogjenë

Shkencëtarët që studiojnë rezistencën ndaj antibiotikëve në ADN -në bakteriale kanë identifikuar modele të kodit gjenetik që mundësojnë që mikrobet të ndajnë gjenet e rezistencës. Nëse një gjen ulet afër këtyre "elementeve të lëvizshmërisë", atëherë ai ndahet lehtësisht me bakteret e tjera.

Prof. Dantas dhe kolegët analizuan ADN -në e baktereve të gjetura në 18 mostra të tokës nga vendet bujqësore dhe kullota në Minesota dhe Michigan.

Duke përdorur një teknikë që ata ndihmuan për të zhvilluar, ata identifikuan rreth 3,000 gjene të rezistencës antibiotike në bakteret e tokës. Sidoqoftë, ato nuk ishin të vendosura afër elementeve të lëvizshmërisë në ADN -në e baktereve.

Ata gjithashtu zbuluan se gjenet individuale të rezistencës ndaj ilaçeve ishin të lidhura ngushtë me baktere të veçanta, duke sugjeruar që ato nuk ndaheshin lehtësisht midis specieve.

"Ne dyshojmë se një nga faktorët kryesorë që drejton ndarjen e gjeneve të rezistencës ndaj antibiotikëve është ekspozimi ndaj antibiotikëve të rinj," shpjegon Prof. Dantas. "Për shkak se bakteret e tokës u duhen shumë mijëra vjet për të zhvilluar antibiotikë të rinj, bakteret në atë komunitet nuk i hasin këto kërcënime kudo afër aq shpesh sa bakteret që shkaktojnë sëmundje, të cilat i trajtojmë rregullisht me antibiotikë të ndryshëm."

Ai thotë se ata ishin të lumtur kur zbuluan se gjenet e rezistencës ndaj antibiotikëve nga bakteret e tokës nuk janë të gatshme të hidhen papritmas në baktere infektive. Por ai paralajmëron se duhet të bëjmë gjithçka që mundemi – nga mënyra se si ne i trajtojmë infeksionet në mënyrën se si ne menaxhojmë mjedise që strehojnë bakteret – për të mbajtur shanset në favorin tonë.

Fondet për studimin erdhën nga një numër organizatash, përfshirë Institutin Kombëtar të Shëndetësisë, Institutin e Discovery për Fëmijë, Qendrën Ndërkombëtare për Energji të Avancuar të Rinovueshme dhe Qëndrueshmëri në Universitetin e Uashingtonit, dhe Akademitë Kombëtare Keck Futures Iniciativat .

Ndërkohë, lajmet mjekësore sot kohët e fundit mësuan se si agjentët e rinj mund të rigjallërojnë antibiotikët për të luftuar superbugs. Një studim i botuar në Gazetën e Shoqërisë Kimike Amerikane tregoi se mund të jetë e mundur të luftosh superbugs me antibiotikë konvencionale duke bashkuar ilaçet me një klasë të re të agjentëve me bazë metalike të quajtur Metallopolymers, të cilat rigjallërojnë fuqinë e tyre.

  • Shëndeti publik
  • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset
  • MRSA/Rezistenca e Drogës

duke studiuar shkaqet e sindromës së zorrës së irrituar – Genieur

Ekspertët dhe shkencëtarët nga 19 vende evropiane po mblidhen për të hetuar shkaqet e IBS (sindromi i zorrës së irrituar) me qëllim të kuptimit më të mirë të gjendjes dhe përmirësimit diagnoza dhe trajtimi.

Ekipi drejtohet nga studiues të Akademisë Sahlgrenska, Universiteti i Gothenburg dhe Karolinska Institutet, të dy në Suedi. Ata kanë ngritur rrjetin e gjerë të Evropës Genieur-një rrjet ndërdisiplinor për të hulumtuar në shkaqet e IBS.

Genieur, i cili qëndron për gjenet në sindromën e zorrës së irrituar Evropë, u financua nga Fondacioni Evropian i Shkencave.